De lär sig svenska och ett nytt yrke – samtidigt

Bonden blev bilmekaniker, och frisören blev undersköterska. Göteborgsregionens stora satsning på yrkesutbildningar med språkstöd har lett till många lyckliga slut.
– Man kanske tänker att det ska vara svårt att både läsa språk och lära sig ett yrke samtidigt, men det är precis tvärtom, säger Sajjad Hasani.

Språkutbildningar ska integrera, inte segregera. Med det i åtanke lanserade GRvux regionalt sökbara yrkesutbildningar med språkstöd i Göteborgsregionen. Det innebär att eleverna studerar en yrkesutbildning på gymnasial nivå där de, förutom att lära sig ett nytt yrke, samtidigt pluggar svenska. Och satsningen har gett resultat. Mona Ahangar lämnade Iran för Sverige och började på en SFI-kurs som inte motsvarade hennes förväntningar.

monaportratt

”Där fick jag studera språk, yrkeskurser och praktisera samtidigt, vilket också ledde till att jag fick jobb och kunde lära mig språket på ett mycket lättare sätt”. Mona Ahangar om GRvux

Hon var dessutom ensamstående med barn och kände inte att hon kom närmare arbete, vilket ledde till en depression. Vändningen kom när Mona Ahangar via en integrationssatsning fick en handledare som hjälpte henne att följa sin dröm.
– Vi pratade om mina mål och att jag ville jobba inom vården. Då hjälpte hon mig att hitta en utbildning till undersköterska med språkstöd via GRvux. Där fick jag studera språk, yrkeskurser och praktisera samtidigt, vilket också ledde till att jag fick jobb och kunde lära mig språket på ett mycket lättare sätt.

2012 kom Sajjad Hasani till Göteborg efter att ha lämnat livet som bonde i Afghanistan. I Sverige möttes han av en helt annan värld än han var van vid.
sajjadportratt
– Jämfört med Sverige var det som järnåldern i Afghanistan. Vi hade inga bra maskiner och jobbade hela tiden med kroppen. När jag kom till Sverige upptäckte jag bilar och fick chansen att plugga till bilmekaniker med språkstöd via GRvux.

”Att få prata svenska med kollegor och vänner och sätta språket i sammanhang gjorde att jag lärde mig mycket snabbare”. Sajjad Hasani

Nu har både Mona Ahangar och Sajjad Hasani fått anställning. Sajjad har fått en tre månaders provanställning på en bilverkstad i Partille med goda möjligheter till fortsättning. Mona jobbar som undersköterska i Västra Frölunda.

– Man kanske tänker att det ska vara svårt att både läsa språk och lära sig ett yrke samtidigt, men det är precis tvärt om. Att få prata svenska med kollegor och vänner och sätta språket i sammanhang gjorde att jag lärde mig mycket snabbare. Tack vare att jag lärt mig svenska tillsammans med mina kollegor fick jag jobb. Jag är väldigt glad, säger Sajjad Hasani.

Vad har du lärt dig utanför lektionssalen som man inte kan lära sig i skolbänken?
– Mycket slang och hur folk verkligen pratar. Du måste hela tiden försöka sätta dig i situationer där du ställs på prov, då kommer språket mycket snabbare, säger Sajjad Hasani.


Sajjad och Monas tips till den som vill lära sig svenska

Läs, lyssna på radio och se på tv. Det hjälper verkligen att läsa själv och att höra andra prata.

Prata svenska på lektionerna. På SFI var det många som pratade sitt modersmål med varandra och då lär man sig inte mycket.

Prata med personer som har svenska som modersmål. Det kan vara din gode man, din svenska familj, dina svenska vänner, kollegor och lärare. Var inte rädd för att försöka, även om du inte tycker att du pratar bra svenska.

Läs en yrkesutbildning med praktik och språkstöd. Du lär dig mycket, får en handledare och chans till jobb.

Få en ny karriär med GRvux:

GRvux erbjuder gymnasial yrkesutbildning inom områden som efterfrågas av arbetsgivare i hela Göteborgsregionen. Du kan läsa med eller utan språkstöd, som lärling eller validera och komplettera kunskaper från tidigare yrkeserfarenhet. Utbildningarna är avgiftsfria och studiemedelsberättigande.

▶︎ SE VILKA UTBILDNINGAR GRVUX HAR FÖR DIG

+ Läs mer